top of page
Digital art exhibit
Green Juices
Szerző képeeugeniasarahlee

A ginzeng

Frissítve: 2022. dec. 5.

Mi a különbség a ginzeng (koreaiul inszám), a 6 éves fermentált ginzeng (koreaiul hongszám), és a vadon növő ginzeng (koreaiul szánszám) között?

Az inszám termesztett gyökér, magas szaponin tartalmú, energetikai szempontból nagyon meleg gyógynövény. Viszonylag kevés ember fogyaszthatja nyersen annyira erős és forró. Én például elájultam tőle, ez a reakció nem ritka. Természetesen a világ legjobb minőségű koreai ginzengjéről van szó, arról is nyersen. Ezt meg lehet szárítani, de attól még meleg marad, és csak azoknak való, akiknek az energetikája szerint melegre, tűzre van szüksége.

Amikor ezt a gyökeret 6 évig megfelelő módon nevelgetik, majd fermentálják, az a vörös ginzeng, azaz a hongszám. Ezt már mindenki bátran fogyaszthatja, mert minden fermentátum semleges energetikájú. Egyébként, a fermentáció oka az, hogy könnyen szívódjon fel a hatóanyag az emberi szervezetben. Ihatok én bármennyi tehéntejet, ha az abban lévő kalciumnak csak a töredéke szívódik fel, míg egy kiskanálnyi darált, nem pirított szezámmagban lévő viszont szinte teljes mértékben. Vagy a kollagén, ami külsőleg szinte teljesen hatástalan, belsőleg is nagyon nagy különbség van a felszívódásában, például a sertésbőr kollagénje vagy a halbőr kollagénje között. A sertés, marha, csirke 2-3%-ban szívódik fel, a hal 74%-ban. Ezért eszünk halkollagént. Ha ez a kollagén még fermentálva is van, például gránátalma zselében, még több szívódik fel belőle. Így működik ez a ginzeng esetében is. Több szívódik fel és széles körben alkalmazhatóvá válik.

Van aztán a hükszám, azaz a fekete ginzeng. Ez többszörösen fermentált, 6 éves ginzeng, súlyosan beteg, vagy nagyon idős emberek, gyerekek szervezete is képes hasznosítani.

A vadon növő ginzeng sohasem nő akkorára, mint egy termesztett. Egy negyvenéves gyökér egészen meglepően picike. Nyersen, fermentálva egyaránt rendkívül drága, egy gyökér több ezer eurót kóstál. Mindazonáltal mi is hozzájuthatunk ennek a különleges gyógynövénynek az erejéhez, hiszen a hajszál gyökereit fermentált formában meg lehet vásárolni, nem különösebben drága. Másik módja a hatóanyag kivonásának az alkoholos oldat előállítása, azaz a ginzeng pálinka.

Saját magam készítem a hongszámot, hükszámot, és azok "levét" a hongszám sűrítményt, illetve a többszörösen fermentált hükszám gyökeret mézzel együtt tartalmazó kilós hükszám névre keresztelt készítmény. Ezek mindegyike megvásárolható tőlem.

Tehát, inszám, szánszám, hongszám, hükszám. Mint látjátok, mindegyik szám -ra végződik. Koreaiul a szám a ginzeng, az előtag határozza meg, hogy milyen ginzeng.

58 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page