top of page
Digital art exhibit
Green Juices
Szerző képeeugeniasarahlee

Hagyományos koreai orvoslás és ahogy mi alkalmazzuk

Frissítve: 2022. dec. 4.



Ha megnézitek a koreai zászlót, középen jing-jang jelet láttok piros és kék színben. Találtok rajta különböző csíkokat, amelyek a taoizmus egyensúly jelei, jósolnak is velük olykor. Ha egy ünnepi étkezés asztalát megfigyelitek, fehér, fekete, sárga, zöld és piros színeket láttok, egymással harmóniában. A koreai nyelv és minden az égvilágon ebben a kultúrában, az öt elem egyensúlya körül forog. Az öt elem: fa, fém, föld, tűz, víz. A fa színe a zöld és a kék, a fém színe a fehér és az ezüst, a föld színe a sárga és az arany, a tűzé a vörös minden árnyalata, a vízé a fekete. Ezeknek az elemeknek is van jin, illetve jáng minősége.

Amikor megszületünk, hozunk magunkkal egy "energetikai térképet". Ez nagyon ritkán van tökéletes egyensúlyban, többnyire (karmikus okokból kifolyólag) eleve kiegyensúlyozatlan. Lefordítva azt jelenti, hogy néhány ember, testileg és tudatilag egészségesnek születik, a legtöbb nem. A nem az nem azt jelenti, hogy születésétől fogva beteg, bár ritkán azt is jelentheti, hanem azt, hogy ilyen-olyan betegségekre való hajlammal születik testileg, vagy tudatilag. Egy példa. Van, aki tüdőrákot kap a dohányzástól, van, aki nem, és van, aki dohányzás nélkül is. Gyakorlatilag, minden bajunk, legyen az mentális, vagy testi, az öt elem energetikai rendszerének kiegyensúlyozatlan voltát jelenti bennünk. A karmikus vonalon túl, önerőből is tönkretesszük magunkat, bár végső soron ez is karma, de ez a befolyásolható része, azaz a mostani és későbbi életminőségünk jelentős részben a saját kezünkben van. Azt szokták mondani, hogy a nem változtatható és a változtatható között 60-40% az arány átlagosan.

A koreai hagyományos orvoslás (hánühák) ezt az egyensúlyt igyekszik helyreállítani.

Alapvetően, négy típusú embert különböztetünk meg. Kevés jing, kevés jáng, sok jing, sok jáng. Ezen belül millió alcsoport, végül az egyén.

Az úgynevezett semleges energetikájú főzetek mindenki számára hasznosak, mert nem piszkálnak bele a meglévő egyensúlyba, vagy egyensúlytalanságba, viszont úgy működnek, mint a tetrisz, kitöltik a hézagokat. Ilyen például a hongszám, vagy az omidzsá, a szándzsoin főzet. Vannak az akut problémákat gyógyító főzetek, ilyen a fluvid, a postcovid és az aszangcso főzet.

Vannak az egyéni, kúraszerűen fogyasztandó főzetek, amelyek energetikához kötöttek, ám vannak betegségek, amelyek azonnal megmutatják hol van az energetikai gubanc. Például, az endometriosis az víz-elem betegség, a szembetegségek mindig tűz-elem problémát jelentenek stb. Egy másik példa: van aki fogy az árpacsírától, van, aki nem, miért? Azért, mert az árpacsíra, az jin fa. Akinek az energetikájából hiányzik a jin fa, az fogyni fog tőle, akinek nem, az nem.

A Bye-Háj főzetet, semlegesre hoztam ki, de aztán muszáj volt 1. 2. 2B. 3. Csoportot készítenem, végül teljesen egyénire szabnom, mert nem vagyunk egyformák. Mindazonáltal olyan, hogy a hánják nem hat, olyan nincs. Van, hogy lassan, van, hogy kicsit, van, hogy módosítani kell, de hogy valakire egyátalán ne legyen hatással, az szinte lehetetlen, hiszen mindegyikünk energetikai rendszer, a kutya, macska, emlős állatok is a mi energetikai rendszerünk szerint épülnek fel, a bennünket körbe vevő világ is. Az, amiből vagyunk, az hatást gyakorol ránk mindenképpen.

172 megtekintés0 hozzászólás

Kommentit


bottom of page