top of page
Digital art exhibit
Green Juices
Szerző képeKrisztina Béresné Madai

Még az energetikáról - by Eugenia

Ragozzuk még egy kicsit az energetikát, mert az a koreai orvoslás alapja, attól válik egyénivé a gyógyítás.


Mindannyian valamilyen elem alá rendelve születünk. Öt elemet különböztetünk meg ebben a rendszerben, a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz. Ezen belül, az öt elemnek van fejenként két minősége, a jin és a jáng, illetve koreai nyelven üm és jáng.

Ez a születésünk órája alapján határozódik meg. De természetesen a nap, a hónap és az év is valamelyik elem, valamelyik minőségéhez tartozik. Aztán az adott időben ránk ható égi és földi erők kölcsönhatása is számít, továbbá segítő és ártó istenségek ránk gyakorolt hatása, meg egy sor egyéb energia. Az a lényeg, hogy nevezzük istennek, sorsnak, karmának, energetikai térképnek, vagy bárminek, adott tulajdonságok és hajlamok fogságában születünk, egészségügyi szempontból is. Hogy ezt genetikai örökségnek hívjuk, vagy bármi másnak, az indifferens.

Körülbelül 60%-ban előre meghatározott feltételek mellett kell élnünk, a maradék 40% a mozgástér, az önerő, a menekülési, illetve fejlődési lehetőség. Értelemszerűen, ez a világkép körforgás, vagy inkább spirál jellegű, de mindenképpen életek és halálok sokaságával, azok ismétlődésével számol. Félretéve a többit és csak az egészség-betegség szempontjából nézve, a test, a matéria tudatra gyakorolt hatása háromszor erősebb, mint fordítva. A fizikai sík energiái háromszor erősebbek, mint a nem fizikai síkon megnyilvánuló erők. Egyszerűen fogalmazva "ép testben ép lélek".

A másik diagnosztika csoportokba sorolja az embereket a megjelenésük alapján, majd ezen finomít pulzusdiagnosztikával. Azt mondja, hogy a betegség az nem más, mint az életerő szabad és egyenletes áramlásában bekövetkezett hiba, többnyire gát és ebből fakadóan az energia feltorlódása valahol a testben és a pangása valahol máshol a testben, illetve a test és a tudat közötti kölcsönhatásban. Ha ezt az adathalmazt egymás mellé helyezzük, megkapjuk, hogy alapvetően az egyén milyen betegségekre fogékony és mi az, amit ebből le lehet faragni, illetve úgy marad, bármit is teszünk. Hogy ne legyen túl egyszerű, az idővel, mint változóval is számolunk, hiszen nem vagyunk ugyanazok 5 évesen, mint 50 évesen.

Lényeg a lényeg, hogy ki lehet sakkozni azt, hogy adott pillanatban miért van epegörcsünk, miért lett pont most beteg a tüdőnk, vagy miért vagyunk mentálisan szokatlanul ingatagok például. Amikor a baj és annak az oka megvan, akkor lehet rá keresni gyógymódot, szintén az energetika alapján.

A gyógynövények, állati eredetű gyógyító szerek, mindegyike egy adott elem egy adott minőségét képviselik nem fizikai síkon, materiálisan pedig valamilyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Tehát ha valakinek problémás a tüdeje, szervrendszerként értelmezve, amihez közvetlenül tartozik a bőr és a szem is, akkor megnézem, hogy a fém elemmel hogy áll az illető, ugyanis a tüdő a fém elem alá tartozik. Ha kevés, akkor pótolom, ha túl sok, akkor azt erősítem, ami csökkenti. Ez olyan ábrákat szokott eredményezni, mint a csillagképek, vagy a filmekben a rendőr nyomozók által összekötött gombostűk. Viszont így egyénre szól a gyógyszer és a karmikus lehetőségek keretein belül elérhető vele a gyógyulás.

Vannak aztán, a semleges energetikájú főzetek, amelyek akkor kerülnek bevetésre, ha nem túl nagy a baj, ha megelőzés, roborálás a cél, illetve ha információ hiány van.

A koreai gyógyszertárak mindig tartanak tasakos hánjákot, a nyugati gyógyszertárak is, mert hogy roppant hatékony és adott betegség esetén mindenkinek jó. Ilyen például a szezonális influenza, Covid, nátha. Teljesen mindegy ebből a szempontból, hogy a kórokozó vírus, koronavírus, avagy baktérium, ha az energetikánkkal ugyanazt műveli. Egy lázas, beteg ember akkor is fűtendő, ha egyébként túl sok benne a tűz elem. Nem tévedés, fűteni kell, nem hűteni, illetve olyan főzetet készíteni, ami fűti, de közben csillapítja a túl magas lázat. Minden tasakos nátha főzet ilyen, hasonló, csak erősebb a Covid gyógyszer, ami komoly influenza ellen is kitűnő. A gyári hánjákokat melegen tartó szekrényekből veszik ki, ott rögtön meg szokták inni, segít. Természetesen nem versenyez az egyéni főzettel, de adott esetben tökéletes.

Egy másik példa a stresszre adott reakció. Az egyik tipikus eset, aki szorong, fáj a gyomra, belei, rossz az emésztése, hasmenéses, lelkileg is nagyon érzékeny, általában introvertált, sokat rágódik és nemigen tudja a sebeit betapasztani, a sérelmeit elengedni. Intelligens, empatikus, figyelmes , valójában görcsös. A másik tipikus eset a stresszre, aki szorulásos, eszik, mert az endorfint így pótolja ezért elhízik, de erős fizikumú, nagy munkabírású, egyre lassabb anyagcserével, egyre több felhalmozódott méreggel minden síkon. És a kettő között, a szürke ötven árnyalata, hogy képzavarral éljek. Tehát a csoportokban való gondolkodás nem ördögtől való, ám nagy csapdája, hogy nagyon egyszerű, ezért gyors, ezért könnyű elhibázni a diagnózist. Emiatt a gyógyszertári tasakos főzetek nem is mennek túl a náthán és az emésztést segítő főzeteken.

Jellemző módon a koreai kozmetikai ipar is energetika alapú. A hongszám semleges, mindenre jó. Az aszangcso hideg, ekcémára való, ugyanis az ekcéma mindig tűz és fém probléma. A tök föld, emésztést segítő, erőt adó, méregtelenítő, stabil, meleg, kiegyensúlyozott. Gesztenyés sampon algával (mert mindkettő hideg) csökkenti a fejbőr irritációját, lásd ekcéma. Mindig minden ebben az országban vagy kiegyensúlyozott energetikájú, vagy azonos, egymást segítő elemekből áll, legyen szó akár csak egy ételről. Olyan mélyen gyökerező a fent említett elv, hogy tudattalan módon is él, a beszélt nyelv alapja, az egész életet körbefonja. Gyakorlatilag Korea kultúrája, az öt elem és az üm-jáng egyensúlyára való törekvés.





124 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

1 Comment


Mari Fekete
Mari Fekete
Dec 06, 2022

Köszönöm szépen az írást, már nagyon hiányoltam, hogy itt is olvasható legyen. Általa könnyebb megérteni, hogyan leszünk "ép testben ép lélek": ha igénybe vesszük a segítséged, a főzeteid, vagy más termékeid használjuk.

Nekem az elmúlt 2 évben nagyon sokat segítettek az "elemzéseid" után kapott - általad összeállított - főzetek, és a forgalmazott gyári termékek is. Tüdőgyógyász még nem látott olyat, hogy COPD javuljon.... veled együtt eddig ez sikerült, az orvosom szája tátva maradt.

Végtelenül hálás vagyok érte, több levegőt kapok. 😘

Like
bottom of page